Odżywka węglowodanowa typu gainer jest to produkt, za pomocą którego dostarczamy do organizmu składników pokarmowych takich jak węglowodany i białka. Zazwyczaj występuje on w procentowej zawartości białka na poziomie 10,20 i 30%. Oznacza to, biorąc za przykład 20% zawartość protein, że na 100 g suplementu mamy około 70 g węglowodanów i około 20 g [...]
Twoje ciało potrzebuje białka do różnych celów. Wykorzystuje aminokwasy z białka do produkcji hormonów, enzymów, białek nośnikowych i przeciwciał, składników układu odpornościowego, które pomagają zwalczać infekcje. Dodatkowo twoje ciało wykorzystuje aminokwasy z białka do naprawy, w tym do odbudowy tkanki mięśniowej. Kiedy wykonujesz trening [...]
Wielu ludzi ogląda niskiej jakości programy telewizyjne dotyczące produkcji mięsa. Część z tych filmów jest manipulacją lobby wegetariańskiego (np. produkcja „What the health”), inne zawierają przekłamania i nie podparte badaniami obserwacje. Jak więc jest w istocie? Słyszałem teorię, że od kurczaków rosną piersi. Cóż, skąd biorą się [...]
Sterydy anaboliczno-androgenne mogą mieć negatywny wpływ na wątrobę (patologiczne zmiany, gruczolaki, włóknienie, cholestaza czy nawet rak wątrobowokomórkowy). Od przynajmniej 30 lat wiemy, iż nadużywanie SAA jest główną przyczyną patologicznych zmian w nerkach. Ale to na pewno nie przez sterydy? Zobacz na wykres. Znaczne pogorszenie [...]
[...] czworogłowego uda ujawniły ogólny wzorzec ekspresji genów, który sugerował, że spożycie białka z koktajlu serwatkowego po ćwiczeniach oporowych skutkuje u osób starszych profilem podobnym do tego, jaki obserwowano wcześniej w mięśniach młodych mężczyzn. A takiej modyfikacji towarzyszył jednocześnie wzrost aktywności szlaków sygnalizacyjnych, [...]
[...] i węglowodanów poprzez szlak mTOR i kinazę p70S6K (jest markerem szybkości syntezy białek mięśniowych) wywołuje supresję eEF2. A więc po treningu wytrzymałościowym (o ile nie mamy w ciągu 3-5 h następnego treningu) warto sięgnąć nie tylko po same węglowodany, ale i po białko serwatkowe. Referencje: 1. Qingnian Goh,1 Christopher A. Boop,1 [...]
[...] też ważne jest, aby podjąć stosowne działania, które będą zapobiegać jej rozwojowi. 2. Przewlekłe stany zapalne Reakcje zapalne w naszym ciele to zabójstwo dla mięśni. O ile lekki stan zapalny jest procesem, który stymuluje wzrost mięśni, o tyle stany zapalne przewlekłe są wyniszczające. Przy urazie lub chorobie organizm wysyła sygnał, który [...]
[...] lub też nie, co będzie wymagało obserwacji i wprowadzenia ewentualnych zmian. Podsumowanie Utrzymanie odpowiedniego poziomu masy mięśniowej uzależnione jest od tego, ile białka spożywamy w diecie, jak i od treningu siłowego, którego celem jest stymulowanie syntezy białek. Aby zachować wypracowaną muskulaturę, powinieneś spożywać [...]
[...] ale również wsparcie energetyczne, podtrzymanie optymalnej funkcji metabolizmu, jak i to, aby organizm miał siłę na aktywność dnia codziennego, pracę czy też treningi. O ile ilość węglowodanów, jak i tłuszczy, w diecie redukcyjnej przyjmuje różne wartości, o tyle ilość białka w diecie osób odchudzających się zazwyczaj przyjmuje wartości nieco [...]
Aby w pełni odpowiedzieć na pytanie zawarte w tytule, musimy sobie wpierw uświadomić, w jakim celu planujemy stosować spalacz tłuszczu? Do głowy przychodzą mi minimum trzy główne zastosowania. Po czwarte - z obniżonym libido i możliwościami realizacji seksualnej... Długotrwałe ograniczenie kalorii odbierane jest przez organizm jako okres głodu, [...]
[...] może stanowić stały element diety osoby trenującej. Ważne jest natomiast, aby dieta była zbilansowana, dostarczała białka z kilku źródeł pokarmowych, które różnią się profilem aminokwasów. Pamiętajmy jednak, że zbyt duża ilość mięsa nie jest korzystna dla ogólnego zdrowia. Co zapamiętać i co jeszcze warto wiedzieć? Odżywka białkowa jest [...]
W pierwszej części opracowania zmierzyłem się z zagadnieniem picia wody z cytryną, stosowania białka serwatkowego w czasie redukcji oraz kwestii stosowania mleka i produktów powodujących silny wyrzut insuliny. W kolejnej części tekstu omówię garść bezsensownych lub ryzykownych dla zdrowia sposobów zwalczania tkanki tłuszczowej. Nadmiernie ciepłe [...]
Jeśli chcesz osiągnąć przyrost masy mięśniowej lub siły, to od tego, co robisz na sali treningowej, paradoksalnie może być ważniejsze to, co się dzieje później. Co jesz i kiedy? Ile i jak śpisz? Czy pijesz alkohol? Czy sięgasz po środki zmieniające długość i jakość snu? Po czwarte odpowiednio długi i jakościowy sen Alkohol i stymulanty wpływają [...]
[...] aktywności treningowej (objętości i intensywności treningu) i pozatreningowej, rodzaju pracy (fizyczna czy umysłowa), fazy cyklu miesiączkowego. Tak więc sama oblicz, ile masz zjadać węglowodanów. Dla wysoko intensywnej pracy sportowców wyczynowych może być to 7-10 g węglowodanów na kilogram masy ciała, dla przeciętnego bywalca klubu 5-6 [...]
[...] przez co nadają się znakomicie do przygotowywania szybkich i smacznych posiłków. Stosowanie odżywek białkowych to nie tyle wymóg warunkowany niedoborowym jadłospisem, ile po prostu wygoda. Dzięki włączeniu ich do codziennego menu możemy po prostu ułatwić i uprzyjemnić sobie życie. Warto wybierać produkty wysokiej jakości, najlepiej oparte [...]
[...] nie powinny także obawiać się wyższego niż symboliczne spożycia tłuszczu. W zdrowej zmyślnie zbilansowanej diecie można znaleźć miejsce na tego typu artykuły spożywcze, o ile oczywiście jest się aktywnym fizycznie. W swojej umiarkowanej i zrównoważonej zdrowym rozsądkiem postaci mówi o tym koncepcja IIFYM. Referencje: [...]
[...] dla utrzymania w dobrej formie systemu immunologicznego, ale również dla ochrony przed infekcjami górnych dróg oddechowych. Owoce cytrusowe są znakomitym źródłem błonnika, o ile jednak nie obieramy ich skrupulatnie z białej warstwy podskórnej zwanej albedo. Pomarańcze są źródłem wielu substancji o działaniu antyoksydacyjnym. Kiwi Kiwi [...]
Na drodze do zbudowania formy istnieje wiele pułapek. Omówię kluczowe kwestie i błędy, których warto by unikać w 2023 r. Warto pamiętać, iż coraz częściej problemem nie jest brak, ale nadmiar informacji. Nie czytaj losowo wybranych artykułów, nie słuchaj porad od przypadkowo napotkanych ludzi. Warto obrać jedną, drogę, wdrożyć dietę, konsekwentnie [...]
[...] ilości wody przed posiłkami - zbyt duża ilość wody może wypełnić żołądek, przez co zjesz mniej. Jedz częściej mniejszej porcje - nie tylko wpływa to na funkcje trawienne, ile na samo uczucie sytości i chęć jedzenia więcej. Skorzystaj z koktajli - przyjęcie kalorii w formie płynnej jest bardziej skuteczne w przypadku konieczności jedzenia “na [...]
[...] która nie uwzględnia wydatków energetycznych, jak i podziału makroskładników osoby aktywnej. Osób, które nie angażują się w świat sportu, tak naprawdę nie obchodzi, co i ile zjadają. Byle zjeść dobrze i do syta. Ile spożywać dziennie białka? Przeciętna osoba, która nie uprawia żadnego sportu, powinna spożywać 1 g białka/1 kg masy ciała. [...]